Peilinpitelijä

Heidi Herala tarttuu väkevästi sanaan - Toiveuusinta kesältä 2016

La 8.7. klo 19:00 - vain yksi esitys

 
Näyttelijä Heidi Herala taluttaa monologissaan näyttämölle kumaran ja hauraan vanhan naisen. Valkoisen lierihatun alle kätkeytyneet muistot eletystä elämästä herääväät eloon ja säkenöivät mielessä kirkkaammin kuin nykyhetki, kunnes mieli alkaa sekoittaa niitä toisiinsa. Vanhus protestoi  vääjämätöntä ajankulua vastaan milloin koomisen, milloin kipeän tunnistettavasti - onko ihmisarvo siitä kiinni, kuinka suoraksi pikkurilli ojentuu nokkamukista juodessa? Heralan Peilinpitelijä on vastakohtien ja kontrastien kudelma, jossa huumori on loimilangoista herkullisin. Esitys pohjautuu Marja -Liisa Vartion (1924 -1966 ) runoihin, ja sen teemoina ovat ikuisuuskysymykset uskosta, toivosta ja rakkaudesta - itseen ja inhimillisyyteen.
 
Savonlinnassa 1924 syntynyt ja myöhemmin kesiä viettänyt Vartio ennätti lyhyen ja kiihkeän uransa aikana kirjoittaa laajan tuotannon runoja ja proosaa. Hänen sanansa nousevat arjesta ja alitajunnasta, unista, toiveista ja peloista.  Hänen uransa jäi kuitenkin valitettavan lyhyeksi, sillä hän kuoli vaikeaan sairauteen Savonlinnan keskussairaalassa vain 41-vuotiaana. Hänet on haudattu Savonlinnan Talvisalon hautausmaalle. 
 

"Väkevä, voimakas, yllättävä, pysäyttävä, hengästyttävä, raivokas ja huikea. Ja lopuksi pääsi itku.

Kuinka yli puoli vuosisataa sitten kirjoitetut runot voivat olla kuin ne olisi kirjoitettu tänään? Kuinka ne voivatkaan osua niin nappiin ja upota näin syvälle? Ehkäpä syy on niiden tulkinnassa. Heidi Herala on tulkitsija."                                                                    -Marjo Steffanson

 
Peilinpitelijän ohjaus ja lavastus: Heidi Herala ja Heidi Räsänen 
Maalaukset: Markus Jäntti 
Äänisuunnittelu: Tuomas Fränti
 
Esityksen kesto 1h. 
Pienen tauon jälkeen on mahdollista jäädä keskustelemaan Heidi Heralan kanssa esityksestä. 
 
Liput 20/16. Lippuvaraukset: varaa lippuja -lomakkeella

vahvistamme varaukset saapumisjärjestyksessä