Jymy-yllätys teatterikansalle: Kansallisteatterin menestysnäytelmä avaa Muhasaaren teatterikesän Savonlinnassa

15.03.2018 22:11

Muhasaaren navetanvintillä kulttinäytelmä Keuhkot toukokuussa, kesän mittaan vaikka mitä kivaa

Kansallisteatteri / Stefan Bremer

Ria Kataja ja Mikko Nousiainen esiintyvät Kansallisteatterin Keuhkot-näytelmässä, joka nähdään toukokuussa Muhasaaren teatterissa Savonlinnan saaristossa. 
Ria Kataja ja Mikko Nousiainen esiintyvät Kansallisteatterin Keuhkot-näytelmässä, joka nähdään toukokuussa Muhasaaren teatterissa Savonlinnan saaristossa. 

Muhasaaren Teatteri Savonlinnan Muhasaaressa, navetan ylisillä, avaa ovensa jo toukokuussa. Avajaisviikolla on katsojille luvassa jymy-yllätys: sunnuntaina 27.5. nähdään sekä päivä- että iltanäytöksinä Kansallisteatterin produktio, Juha Jokelan ohjaama ekologinen rakkaustarina Keuhkot.

Juha Jokela vieraili luonamme kesällä 2015. Nähtyään tilan ja kuultuaan teatterisuunnitelmista päästi hän saman tien suustaan: Keuhkot voisi tuoda tänne. Nyt saamme tämän kulttiesityksen viimeinkin toteutettua, iloitsee Kira Boesen Muhasaaren kesäteatterista.

On uskomatonta, että me saamme suuren Kansallisteatterin esityksen avaamaan pienen Muhasaaren teatterimme kesän. - Kira Boesen

Keuhkot (2011) on Duncan Macmillanin menestysnäytelmä, jossa maapallonkokoiset ongelmat ottavat mittaa tavallisen ihmisen elämästä. Näyttelijät Ria Kataja ja Mikko Nousiainen ovat elämänvalintojaan pohtiva pariskunta.

Näytelmäkirjailija-ohjaaja Juha Jokela on suomentanut intiimin, monikerroksisen näytelmän ja vastaa sen ohjauksesta. Suomen kantaesitys nähtiin Kansallisteatterin Omapohjassa 2015. Kansallisteatterista käsin teos on kiertänyt lukuisilla paikkakunnilla, teattereissa ja festivaaleilla.

— On uskomatonta, että me saamme suuren Kansallisteatterin esityksen avaamaan pienen Muhasaaren teeatterimme kesän, hehkuttaa Boesen.

Kesän ensimmäinen esitys on Muhasaaressa jo lauantaina 26.5. Se on Ria Katajan monologi Das Ria — Diivan kuolema, jonka tapahtumapaikkana on elokuvan kuvaukset Suomen suvessa. 

— Näin tämän teoksen viime kesänä Teatterifesteillä Puumalassa ja marssin välittömästi esityksen jälkeen takahuoneeseen kysymään Rialta, haluaisiko hän tulla Muhasaareen tänä kesänä. Sen monitahoisuus ja kerroksellisuus nauratti ja riipaisi, kertoo Kira Boesen.

Hyvää ja hauskaa

Muhasaaressa on kesällä 2018 Kira Boesenin ja Matti Muhosen, Muhasaaren emännän ja isännän, mukaan luvassa muitakin teatteri- ja musiikkiherkkujatasaiseen tahtiin.

— Olemme valinneet monipuolisen joukon teoksia, jotka itsekin haluaisimme nähdä, he toteavat.

Muhasaaressa lavalla on pääsääntöisesti vain ammattilaisesityksiä.

Kesäkuussa on luvassa Pyhä sotilas ja Chydeniuksen säveliä.

— Pyhä sotilas on Rantasalmen Teatteri Fennican esitysprojekti vaietuista kokemuksista, rinnalle asettumisesta ja yrityksestä ymmärtää. Esitys käsittelee Suomen sota-ajan kokemuksia marginaaliryhmien näkökulmasta, kertoo Boesen.

Lavalla asiaa työstävät näyttelijä Kaisla Pirkkalainen ja muusikko Laura Vartio.

Toisena juhannuspäivänä 24.6. lumoudutaan Kaj Chydeniuksenmusiikin parissa. Sitä kuullaan näyttelijäkaksikon Ritva Sorvali ja Helena Ryti 30-vuotistaiteilijajuhlakonsertissa.

Ritva ja Helena tapasivat toisensa ensi kertaa syksyllä 1980 Jukka Kajavan Intimi-teatteriin ohjaamassa näytelmässä Runar ja Kyllikki, jossa soi Chydeniuksen musiikki.

Heinä-elokuussa vieraiksi saadaan muun muassa Suomen lausujain liiton esitys Kaiken omistaisimme, jos muistaisimme unemme, Teatteri Fennican Maksin Teljakov: Viikset, Juha-Pekka MikkolanFosvorinhohtoinen lurjus, Ofelia-ryhmän Arjen yksinäiset sekä toiveuusintoina Muhonen-Pajunen-Siekkisen Junnu Vainio –konsertti sekä hulvaton La Sega del Canto –skiffleduo. 

Lossilla teatteriin

Muhasaaren Teatteri sijaitsee vanhan navetan ylisillä, 17 km Savonlinnan keskustasta, lossinmatkan päässä Kira Boesenin ja Matti Muhosen tilalla.

Teatteri on toiminut kesästä 2016 lähtien. Kesällä 2017 oli teatterissa yli 20 esitystä, katsojia yli tuhat.

Muhasaaren teatteri tarjoaa esityspaikan ammattilaisryhmille. Paikan päällä on kahvio, joka on avoinna ennen ja jälkeen esitysten.

Teatteritila saa kesällä 2018 terassilämmittimet katsomon yläpuolelle helpottamaan mahdollisesti viileämpiä iltoja.

Muhasaaren Teatterin vierailuesitykset ovat kiertäneet useissa teattereissa ja saleissa ympäri Suomen. Nyt niiden näkeminen on mahdollista Savonlinnassa, keskellä kauneinta kesää, luonnonhelmassa.

Kesän 2018 ohjelmisto täydentyy kevään mittaan.

Muhasaaren Teatterin ohjelmisto ja lipunvaraustiedot löytyvät osoitteesta www.muhasaarenteatteri.com.