Tuntematon Leijona - Grus Grus Teatteri

La 8.8. klo 19:00

Käsikirjoitus, ohjaus, nukenrakennus ja esiintyminen: Ishmael Falke

Maamme tärkein kissaeläin nostetaan pöydälle. Sadan vuoden uskollisen palvelun jälkeen Suomen leijona pitää paussin vaakunassa poseeraamisesta, avaa suunsa ja vihdoin puhuu!

Tuntematon Leijona on duetto nukketeatteritaiteilijalle ja Suomen leijona -nukelle. Se on suorapuheinen nukketeatterin stand up -esitys, joka pui suomalaisuutta, maahanmuuttoa ja kulttuuripolitiikkaa, ja joka asettaa ennakkoluulot seinää vasten. Nauru on niitä vastaan paras ase.  

Suomen leijona elää jatkuvassa ristiriidassa: Hän on villieläin, mutta hän on myös keskeinen kulttuurihahmo, hän on tottunut laajaan reviiriin, mutta joutuu nykyään tyytymään sellimäiseen vaakunaan. Sitä paitsi hän kaipaa takaisin kotiin lämpimään – mutta kotimaassaan hän olisi vain pieni leijona valtavalla, leijonien täyttämällä savannilla. Suomessa hän on sentään SE Suomen leijona, yksi ja ainoa. Miten tämän ristiriitaisen identiteetin kanssa elää?

Tuntematon leijona on hilpeä kannanotto erilaisen, alkuperäisen, Suomen leijonan puolesta. Sillä vaikka asiaa yrittäisi vääntää kuinka paljon, siitä faktasta ei pääse eroon, että Suomen leijona on maahanmuuttaja.

Käsikirjoitus, ohjaus, nukenrakennus ja esiintyminen: Ishmael Falke
Ohjaajan assistentti: Aati Saarva
Äänisuunnittelu: Niklas Nybom
Valosuunnittelu: Jarkko Forsman
Nukenrakennus: Hanne Lammi
Dramaturginen konsultaatio: Ville Kurki
Graafinen suunnittelu: Jussi Virkkumaa
Tuotanto: Grus Grus Teatteri
Esityksen kesto 90 min.

Ikäsuositus: aikuiset ja nuoret (15 vuotiaista ylöspäin)
Kielet: suomi

Teoksesta kirjoitettua:

"Esitys leikittelee ajatuksella `entäs, jos Suomen  leijona saisi puheenvuoron´. Falken taiturimaisesti nukettama Suomen leijona osoittautuu valloittavaksi hahmoksi.(...) Omintakeisella falkemaisella, satiirisen huumorin sävyttämällä tavallaan esitys kommentoi maahanmuuttoa, suomalaisuutta sekä pönäkkää poliittista valtaa (...) Kuten useissa Falken aiemmissakin sooloissa aihe ja teemat ovat pikemmin inspiraatiomateriaalia, jonka pohjalta esityksen ydin - taiturimainen nykynukketeatterillinen muoto - syntyy. Kohtusfragmenteista rakentuva kokonaisuus on rytmisesti soljuva. Suurikokoisen, pitkäraajaisen ja eläväpäisen leijona -nuken tarkkaa ja gestisesti paljonpuhuvaa likkekieltä on riemullista seurata." Anniina Karhu, Turun Sanomat 29.04.2018