Anu ja Mikko

to 2.7.2020 klo 19:00 ja pe 3.7.2020 klo 14:00

Ohjaus Juha Hurme

Kirjoittanut Kersti Bergroth

Teatteriryhmä TUOMENMARJAT esittää

Anu - Roosa Söderholm
Mikko - Tomi Alatalo
Vappo - Anni Pesonen
Tommo - Anna Kuusamo
Papan Antti - Vesa Kivinen
Amerikan Mar - Taru Huokkola
Ukonmäen isäntä - Heikki Herva
Junu - Eetu Känkänen
Heti - Sohvi Roininen
Kalle - Juha Hurme

 

Kersti Bergrothin 2. lokakuuta 1932 Suomen Kansallisteatterissa kantaesitetty näytelmä Anu ja Mikko on ihana, viisas ja lämmin komedia. Se on Antrean murteella kirjoitettu makeilematon kuvaus kyläyhteisöstä, joka selviää yleismaailmallisen laman aiheuttamista takaiskuista, sekasorrosta ja välirikoista yhteisymmärryksellä ja neuvottelemalla.

Kersti Bergroth (1886-1975) oli teosofiaan ja antroposofiaan perehtynyt tuottelias ja luettu kirjailija. Hän piti kuitenkin kirkkaana periaatteenaan olla sotkematta maailmankatsomuksellisia näkemyksiään sanataiteeseensa. Anuun ja Mikkoon on kuitenkin valahtanut ilahduttava annos uskoa ihmiskunnan kykyyn selviytyä hankalistakin tilanteista, jatkaa elämää ja kehittää ihmisyyttä eteenpäin. Lämpimyys ei tee Anusta ja Mikosta lällää. Näytelmän hienosti rakennetuiskohtauksissa dialogi jauhaa hervottoman hauskasti, omaperäisesti ja puraisevasti.

Teatteriryhmä Tuomenmarjat esittääkin näytelmän sellaisenaan, lyhentämättä sanaakaan.Alun perin ryhmän tarkoituksena oli lyhentää teosta maltillisesti, mutta harjoitusvaiheessa huomattiin, ettei yhdestäkään vuorosanasta voinut luopua. 

Väliajallinen esitys ei silti kestä kauempaa kuin kaksi tuntia ja vartin. Kersti Bergroth oli 1920 -luvun lopulla perustamassa Suomen PEN -klubia, kirjailijoiden maailmanlaajuista sananvapausjärjestöä. Näytelmä Anu ja Mikko eduustaa kauniisti hänen kekseliästä, avaraa ja välittävää kirjailijanlaatuaan.