Niskavuoren Heta

Teatteri Jurkassa ensi-iltansa saanut uusi tulkinta on huoneteatteria parhaimmillaan. 

Näyttämöllä: Ella Mettänen ja Eero Ojala

(La 20.7.2019 klo 19:00 ja su 21.7. klo 14:00)
To 8.10.2020 klo 14:00 ja klo 19:00   Osta lippuja tästä
Niskavuoren Heta ”Seison missä seison.”
 
Hella Wuolijoen klassikkonäytelmä Niskavuoren Heta pesee lattiat herroilla ja rengeillä. Parrasvaloissa on naisen tarina. Näytelmä on pitkittäisleikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta 1800-luvulta sotien väliseen aikaan saakka. Teatteri Jurkassa ensi-iltansa saanut uusi tulkinta on huoneteatteria parhaimmillaan. Esitys on näyttelijäntaiteen riemuvoitto ja puhenäytelmän ylistys!
 
Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmäsarjaa pidetään suomalaisen identiteetin rakentajana. Mitä opimme menneisyydestä, tästä hetkestä tai tulevaisuudesta, kun sukupolvet istuvat saman pöydän ääreen?
Miksi elän? Miten käytän elämäni? Kuinka kohdata kuolema? Minäkuva on keskeneräinen, jatkuvassa muutoksessa, kuten elämä itse. Kuka tai mitä on Heta Niskavuori vuonna 2019?
 
Käsikirjoitus: Hella Wuolijoki
Sovitus: Ella Mettänen, Eero Ojala ja Henri Tuulasjärvi
Ohjaus: Henri Tuulasjärvi
Esityksen visualisointi: Jenni Nylander ja Henri Tuulasjärvi
Esitysoikeudet: Agency North
Näyttämöllä: Ella Mettänen ja Eero Ojala
 
Otteita kritiikeistä:
”Erityisellä ilolla on syytä tervehtiä Ella Mettäsen ja Eero Ojalan päätöstä jatkaa yhteistyötään omanlaisensa
näyttämöilmaisun parissa, josta on riisuttu pois oikeastaan kaikki muut ainekset paitsi rytmi ja ele. [...] Hahmoja
rakentaessaan Mettänen ja Ojala ovat suoranaisia velhoja.[...] Teatterin taika on esityksessä vahvasti läsnä, ja lopun perinnönjakokohtaus nostaa vastustamattomalla tavalla kyynelet silmiin.” HS / Lauri Meri
 
”Vaikka hahmoja on esityksessä paljon, eivät ne siitä huolimatta ole pinnallisia tai nopeasti roiskaistuja, vaan tarkasti ja hallitusti piirtyviä. Ojala ja Mettänen tekevät saumatonta yhteistyötä ja taiten tapahtuvat myös siirtymät hahmosta toiseen. Välillä jopa miltei unohtaa, että lavalla on tosiaan vain kaksi näyttelijää. Ojalan ja Mettäsen kemia onkin täyttä taikaa, ja välkkyy kilpaa Mettäsen glitteripaidan kanssa. Jurkan toteutuksessa ei ole läsnä hitustakaan klassikkonäytelmän usein mukanaan tuomaa painolastia, vaan esitys on päinvastoin raikas ja hyvin tuoreelta tuntuva. Se elää ja hengittää vapaasti, ja etenee samalla varmuudella, jolla Heta johtaa talon rakentamista Muumäelle.” Demokraatti / Eeli Vilhunen