Suomen Kansallisteatteri: Keuhkot

kirj. Duncan Macmillan - ohj. Juha Jokela

Su 27.5. klo 14:00 (loppuunmyyty) ja su 27.5. klo 19:00 (loppuunmyyty)

Esityksiin voi tiedustella peruutuspaikkoja.
 

Rooleissa: Ria Kataja ja MIkko Nousiainen
 
Ekologinen rakkaustarina. Draama valinnoista, seurauksista ja elämän ennustamattomuudesta on viimeiseen hengenvetoon asti yllättävä, älykäs, hauska ja koskettava.
 
“Mä voisin lentää New Yorkiin ja takasin joka päivä seittemän vuoden ajan enkä silti sais aikaseks yhtä isoo hiilijalanjälkee kun tekemällä lapsen. Kymmenen tuhatta tonnia hiilidioksidia. Painaa saman verran kun Eiffel-torni. Mä synnyttäisin Eiffel-tornin." Onko oikein hankkia lapsi tällaiseen maailmaan? Näytelmä on pieni, mutta sen kysymykset isoja. 
 
Ria Kataja ja Mikko Nousiainen ovat elämänvalintojaan pohtiva pariskunta Duncan Macmillanin menestysnäytelmässä Keuhkot (2011), jossa maapallonkokoiset ongelmat ottavat mittaa tavallisen ihmisen elämästä. 
 
Taiturimaisesta dialogistaan tunnettu näytelmäkirjailija-ohjaaja Juha Jokela on suomentanut intiimin mutta monikerroksisen näytelmän ja vastaa sen ohjauksesta. Draama valinnoista, seurauksista ja elämän ennustamattomuudesta on viimeiseen hengenvetoon asti yllättävä, älykäs, hauska ja koskettava. Sen keskiössä on näyttelijäntyö paljaimmillaan ja parhaimmillaan. Kumpi tuhoutuu ensin, planeetta vai parisuhde? 
 
Suomen kantaesitys nähtiin Kansallisteatterin Omapohjassa 18.9.2015 
 
 
Liput 26/22. Lippuvaraukset: varaa lippuja -lomakkeella. Vahvistamme varaukset saapumisjärjestyksessä. 
 
Esityksen kesto 1h 45min.  Ei väliaikaa, kahvio avoinna ennen ja jälkeen esityksen.
 
"Vaikka kysymys uudesta elämästä on pohjimmiltaan kuolemanvakava, pariskunnan oletukset, ohipuhunnat ja väärinymmärrykset, tilanteiden tunnistettavuus ja erilaisten epävarmuuksien karrikointi herättävät yleisössä huomattavasti enemmän hilpeyttä kuin tuskaa. Voisi kuvitella, että esitys kirvoittaa myös kiinnostavia jälkikeskusteluja.INTENSIIVINEN, hahmonsa hivenen hysteeriseksi virittänyt Ria Katajaja niin rooliltaan kuin tulkintatavaltaankin melankolisempi Mikko Nousiainen näyttelevät Juha Jokelan ohjauksessa keskittyneesti ja nautittavasti." (Suna Vuori, HS)
 
"Ei lavastusta, ei ääniä, ei valoja, ei pukuvaihtoja, ei väliaikaa eikä edes käsiohjelmaa. Lavalla kaksi näyttelijää ja loistava teksti, joka vie mennessään heti alusta alkaen. Ollaan siis perusasioiden äärellä. Kaikki tapahtuu tässä ja nyt, ilman mitään sen kummempia "kikkailuja" ja tehokeinoja. Ensin näyttelijät esittäytyvät ja Mikko Nousiainen kertoo hiukan taustoja näytelmälle. Kaikki alkaa kuin vaivihkaa, parin sekunnin hiljaisuus ja edessämme on Mikon ja Rian sijasta Mies ja Nainen." (https://teatterikarpanen.blogspot.fi)
 
TIETOA TEKIJÖISTÄ Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Duncan Macmillan on toiminut Paines Plough ja Royal Court -teattereiden residenssikirjailijana, ja kirjoittanut myös kuunnelmia ja elokuva- ja TV-käsikirjoituksia. Keuhkot-näytelmälle on myönnetty Winner of Best New Play at the Off West End ja CBS Outstanding Drama -palkinnot. Keuhkot oli myös Outstanding Play at the Helen Hayes ja Best New Play Theatre UK 2012 -palkintoehdokkaana. 
 
Juha Jokela on palkittu kirjailija-ohjaaja. Kansallisteatterissa hänen kädenjälkensä on viimeksi näkynyt Kansallisteatterin 140-vuotisjuhlaesityksessä Patriarkka (2012). Muita Jokelan menestystöitä ovat olleet Esitystalous (2010) ja Esitystalous 2 – tehtävä Espoossa (2013) Espoon Kaupunginteatterissa ja Fundamentalisti Teatteri Jurkassa (2006). Hän on käsikirjoittanut myös lukuisia televisiosarjoja ja elokuvia. Jokelalle on myönnetty muun muassa Pohjoismainen näytelmäkirjallisuuspalkinto sekä Suomi-palkinto. 
 
Ria Kataja ja Mikko Nousiainen ovat suurelle yleisölle tuttuja lukuisista elokuva- ja televisiorooleistaan. Ria Kataja on näytellyt niin KOM-teatterissa, Teatteri Takomossa kuin Espoon, Helsingin ja Rauman kaupunginteattereissakin. Keuhkot on hänen ensimmäinen roolityönsä Kansallisteatterissa. Mikko Nousiainen on näytellyt aiemmin Kansallisteatterin lisäksi muun muassa Ryhmäteatterissa, Tampereen Teatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa.