Kysymyksiä Karjalasta 

Teatteri Mundo ja Nukketeatteri Hox Company

Nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin sooloesitys, jossa hän pohtii Karjalaa.

Su 9.8.2020 klo 11:00

 

Kysymyksiä Karjalasta on turkulaisen nukketeatteritaiteilijan Timo Väntsin sooloesitys, jossa hän pohtii Karjalaa; Suomelle kuuluneena historiallisena paikkana ja haaveiden kohteena. Ison huomion saa toisaalta Karjalasta käyty julkinen keskustelu. Isojen maailmantapahtumien rinnalla kulkee tutkimusretki omiin karjalaisiin juuriin. Paperiset maailmat, omat sukulaiset, ja toisaalta lähihistorian merkkihenkilöt kulkevat värikkäänä nauhana sympaattisen pienessä teatteriesityksessä.

Nukketeatteritaiteilija tuo yleisön esiin paperisen teatterimaailman, jossa Karjala on edelleen silmiemme edessä melkein kuin ennen. Esitys on sekoitus paperista nukketeatteria, notkeaa piirrosjälkeä ja tarinankerrontaa. Vaikean ja monisyisen aiheen ääressä itketään ja nauretaan. Vanhaa slogania muunnellen: Karjalainen tragedia on hauskempi kuin hämäläinen komedia. Esityksen päätteeksi esiintyjä ja yleisö pysähtyvät haastelemaan kokemastaan, vaikka kahvikupin ääreen.

 

Viime sotien jälkeen Karjalasta siirrettiin sodan jaloista yli 400.000 ihmistä muualle Suomeen. Tämän päivän karjalaisten jälkeläisille nousee mieleen kysymyksiä tästä valtavasta myllerryksestä. Millaista Karjalassa oli ennen sotia? Kuinka nopeasti sieltä piti lähteä? Miten karjalaiset asutettiin uudelleen? Miten Karjalan kysymyksestä on sanailtu aikojen kuluessa? Ikävä Karjalaan liukenee ajan kuluessa, mutta voiko kaiho periytyä?

Kysymyksiä Karjalasta on sukellus Suomen poliittiseen lähihistoriaan, mutta samalla tekijän omaan sukuhistoriaan, ihan tavallisen evakkoperheen vaiheisiin Kannaksen Karjalasta Varsinais-Suomeen.

– Esitys on kertomus ihmisistä maailman myllerrysten keskellä, mutta samalla se nostaa esiin Karjala-keskustelun polttavimmat, kiistellyimmät ja absurdeimmat käänteet, kertoo esityksen tekijä Timo Väntsi.

Timo Väntsi on kokenut nukketeatteriesiintyjä, joka on ollut mukana monissa nukketeatterituotannoissa näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana tai nukenrakentajana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat mm. Ole mun Querelle (2019), John-Eleanor (2011) ja Erittäin hyvä ystäväni Paroni von Münchhausen (2016). Hän työskentelee parhaillaan Valtion kolmevuotisella taiteilija-apurahalla.

Konseptista ja visuaalisuudesta on vastannut esiintyjä Timo Väntsi itse. 
Ohjausassistenttina toimi teatteri-ilmaisunohjaaja Tapio Väntsi. 
Musiikin ja äänimaailman on luonut muusikko Kari Mäkiranta. 
Esityksen kesto n. 1 h. 
Esityksen tekoa ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus, TOP-Säätiö ja Turun Teatterisäätiö