Autuas elämän arpa

Eino Leinon Helkavirsiin perustuva esitys.

- Tyylilajina on tarinankerronta, loitsiminen ja laulu. -

Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä

ke 10.7. klo 19:00   katso esityksen traileri tästä - Osta lippuja tästä

Autuas elämän arpa on Eino Leinon Helkavirsiin perustuva esitys, jonka ensi-ilta oli Paltaniemen Eino Leino –kirjapäivillä 14.7.2018. Sen ovat ideoineet ja esittävät helsinkiläis-kajaanilainen työryhmä: näyttelijä, lausuja Helka-Maria Kinnunen ja säveltäjä, muusikko Jari Rättyä. Tyylilajina on tarinankerronta, loitsiminen ja laulu. Esitys on kokonaan akustinen, pääsoittimet ovat oud (arabialainen luuttu) ja ihmisääni.
 
Eino Leinon uusromanttiset, myyttiset Helkavirret (1903) ovat innoittaneet taiteilijoita jo yli sadan vuoden ajan. Kansanperinteestä kumpuavat legendat ja voimallinen runokieli puhuttelevat kuulijoita ajasta toiseen. Ne todistavat ihmisen vallan- ja elämisenhimoa ja koskettavat syvältä kohtaloiden karuudessa. Meidän aikaamme tuotuina Leinon balladit ja niiden dramaattisettapahtumat luovat viittauksen myös nykyajan levottomiin oloihin. 
 
Työryhmän Helkavirsi-tulkinnassa Leinon lumovoimaiset säkeet tuodaan lähelle. Oud, ikiaikainen tarinankertojie soitin, kuljettaa kuulijaa ajassa ja eri puolilla maailmaa – korpien huokauksiin ja aavikon tähtitaivaan alle, kärsimyksen syövereihin ja autuuden huipuille.
 
Mukana ovat ensimmäisestä Helkavirsiä-sarjasta runot Räikkö Räähkä, Ylermi ja Tumma sekä toisesta sarjasta runo Halla. Jari Rättyä on säveltänyt esitykseen uutta akustista musiikkia. 
 
työryhmä: 
näyttelijä, lausuja Helka-Maria Kinnunen
säveltäjä, muusikko Jari Rättyä.
 
Yhteistyössä mukana Kajaanin kaupunginteatteri ja Eino Leino –seura.
 
Esityksen kesto on noin 45 minuuttia. Ei väliaikaa.
 
Lisää tietoa työryhmän jäsenistä löydät täältä: