Lehmä!

Tanssiteatteri MINIMI

Lavalla: Unna Kitti, Heli Lyytikäinen, Mikko Makkonen
 

Esitys ma 3.7.2023 klo 19 Lippukauppaan pääset tästä.

LEHMÄ! on teos, joka tutkii ihmisen ja lehmän välistä suhdetta fyysisen teatterin, tanssin ja nykymusiikkiteatterin keinoin. Lehmä on ollut suomalaisen maatalouskulttuurin kulmakivi kautta aikojen. Villieläimestä hyötyeläimeksi kesytetty lehmä on karjakon läheisin työkaveri. Onko ihmisellä oikeus eläimeen? Oli, tai ei - ihmisen itselleen myöntämä oikeus hyötyä lehmästä tuo mukanaan myös vastuun toisesta elävästä olennosta. Suhdetta katsotaan myös lehmän näkökulmasta.

Voiko lehmä olla yhä villi ja vapaa, vaikka onkin ihmisen omaisuutta? Miltä tuntuu, kun joku toinen päättää asiat puolestasi, etkä tiedä miksi?

Teoksen tekstit ovat koostaneet Unna Kitti ja Heli Lyytikäinen haastattelemalla karjataloudella elantonsa saaneita tai yhä saavia pientilallisia. Muistoja karjakoilta kerättiin niin 60-luvulta, kuin nykypäivänkin modernimmasta näkökulmasta.

Moni asia lehmien hoidossa on muuttunut, mutta ydin pysyy samana ajasta riippumatta. Karjakon ja lehmän suhteen ytimessä on molemminpuolinen riippuvuus ja rakkaus.

Esityksen kesto n. 45 min. Teos on suunnattu nuorille ja aikuisille, alaikäraja 7+. Ei väliaikaa. Muhasaaren Teatterin kahvio avautuu 1 h ennen esityksen alkua. 

Teosidea, tekstit, ohjaus Unna Kitti, Heli Lyytikäinen

Koreografia Unna Kitti, Mikko Makkonen

Laulu, musiikki, sävellys ja sovitus Heli Lyytikäinen

Lavalla Unna Kitti, Heli Lyytikäinen, Mikko Makkonen

Ohjauksellinen dialogi Elina Lajunen

Naamion toteutus Heini Maaranen

Valosuunnittelu Veli-Matti Timoskainen

Äänisuunnittelun tuki Mikko Kaukonen

Tuotanto Tanssiteatteri Minimi ja työryhmä

Yhteistyössä Vantaan Tanssiopisto

Kuvat Aada Sigurlina, Mikko Kaukonen

Ensi-ilta 28.4.2021, Kuopion kaupunginteatteri

Katso Lehmä! -traileri.