Kaikki hienot jutut

pe 10.7.2020 klo 19:00 ja la 11.7.2020 klo 14:00

Duncan Macmillan: Every brilliant thing

Lavalla: Mari Lehtonen    

Suomen kantaesitys Kansallisteatterin Willensaunassa 20.3.2019    

Lippukauppaan pääset tästä.

 

Duncan Macmillanin Kaikki hienot jutut (Every Brilliant Thing, 2013) on elämänmyönteinen, hauska ja toiveikas kasvutarina, joka on ollut kansainvälinen menestys. Esitys antaa yleisölle mahdollisuuden tulla osaksi ainutkertaista, yhteisöllistä teatterikokemusta, joka elämän varjoisempiakin aiheita sivutessaan saa hymyn huulille. Pääesiintyjinä vuorottelevat näyttelijät Mari Lehtonen ja Ilja Peltonen, jotka ovat myös suomentaneet ja kirjailijan näyttämöohjeiden mukaisesti mukauttaneet näytelmän suomalaiseen todellisuuteen sopivaksi. Tarinan päähenkilö on 7-vuotias, kun hänen äitinsä yrittää itsemurhaa. Hän alkaa laatia listaa asioista, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Listan nimeksi hän antaa ”Kaikki hienot jutut”. Niitä ovat esimerkiksi jätski. Tai mereen pissaaminen salaa. Tai se kun tuntee jonkun niin hyvin, että voi pyytää sitä tarkastamaan onko hampaisiin jäänyt basilikaa. Lista seuraa päähenkilömme mukana lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuteen. Se syvenee, kasvaa, muuttuu, saa kokonaan uusia sävyjä ja merkityksiä; se muuttaa tekijänsä kuvaa maailmasta, sen pienistä ja suurista iloista sateenharmaiden päivien keskellä. Päähenkilömme sanoin: ”Jos elää pitkän elämän eikä koskaan oo tuntenu itseään täydellisen masentuneeks, ei oo luultavasti ollu ihan hereillä.” Macmillanilta on Kansallisteatterissa aiemmin kantaesitetty suurta yleisönsuosiota nauttinut Keuhkot (Lungs, 2015), joka nähtiin myös kiertue-esityksenä teattereissa eri puolilla Suomea. 

Esiintyjät Mari Lehtonen / Ilja Peltonen ja yleisö

Ohjaus ja suomennos Mari Lehtonen ja Ilja Peltonen

Äänisuunnittelu Olli Valkola


Pukusuunnittelu Saija Siekkinen

Kesto: 1 tunti 30 minuutti, ei väliaikaa

”Uskallan väittää, että parhaassa mahdollisessa teatterikokemuksessa on kyse naurun ja kyynelien yhteistyöstä. Lisäpalkintoja jakavat yllätyksellisyys ja inhimillinen rehellisyys… Brittiläisen Duncan Macmillanin kirjoittama Kaikki hienot jutut on sielunparantaja.” Aina joku kesken -blogi, 3.4.2019 

”Kaikki hienot jutut löytää tarttumapintansa myös Suomesta. Noin joka viides suomalainen masentuu. Voi kai puhua jo kansantaudista? Vaikka aihe on vakava, Lehtosen ja Peltosen esitys  painottuu komedian puolelle. Synkimmissäkin hetkissä on usein ripaus komiikkaa.” Demokraatti, Eeli Vilhunen, 2.4.2019

Tietoa tekijöistä

Duncan Macmillan on englantilainen näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Palkitun ja kiitetyn Macmillanin merkittävimpiä teoksia ovat olleet Paines Plough -teatteriryhmän Edinburghin teatterifestivaaleilla vuonna 2013 kantaesittämän Kaikki hienot jutut -näytelmän (Every Brilliant Thing) lisäksi addiktiota ja siitä toipumista käsittelevä People, Places and Things (The Royal National Theatre, 2015) sekä yhteissovitus ja -ohjaus Robert Icken kanssa George Orwellin romaanista 1984 (Nottingham Playhouse, 2013). Kansallisteatterissa Macmillanilta on aiemmin kantaesitetty suurta yleisönsuosiota nauttinut, ekologiaa ja vanhemmuutta käsitellyt Keuhkot (Lungs, 2015), joka nähtiin myös kiertue-esityksenä teattereissa eri puolilla Suomea. 

Mari Lehtonen on freelance näyttelijä. Lehtonen on tehnyt roolitöitä monissa suomalaisissa teattereissa, kuten Ryhmäteatterissa (Vanja-eno, 1999 ja Idiootti, 1998) ja Espoon kaupunginteatterissa (Fingerpori, 2012, Kirsikkapuisto, 2004 ja Unelmamies, 2006). Kansallisteatterissa Lehtosen roolitöitä on nähty aiemmin mm. esityksissä Koivu ja tähti (2017) ja Äitikortti (2015). Teatteritöiden lisäksi Lehtonen on esiintynyt monissa elokuvissa ja tvsarjoissa, kuten Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016), Sipoon herttua (2018), Karppi (2018), Konttori (2019) sekä Pasila-animaatiosarjan monissa äänirooleissa (2007–2013). 

Ilja Peltonen on ollut vuodesta 2007 Kansallisteatterin vakituisena näyttelijänä. Peltonen on esiintynyt viime vuosina kotiteatterissaan mm. esityksissä Karamazovin veljekset (2018), Mestari ja Margarita (2017), Hirttäjät (2015), Tarina rakkaudesta ja pimeästä (2013) sekä Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön esityksissä Vapauden kauhu (2015) ja Neuvostoliitto (2012). Syksyllä 2019 Peltonen nähdään Yuval Noah Hararin menestysteokseen pohjautuvassa Sapiensnäyttämöteoksessa.