Tupa ryskyi, parret paukkui - Suomen kansan rivot runot

Petra Lampinen, Pinja Hahtola ja Eero Enqvist

Esitykset Kulttuurikellarilla Ke 18.11.2020 klo 19:00 ja To 19.11.2020 klo 14:00. Osta lippuja tästä.

Lemmestä, halusta ja puutteesta, suoraan ja kaunistelematta – kuten esi-isämme siitä puhuivat! Elias Lönnrotin ja C.A. Gottlundin haaviin tarttui runonkeruumatkoilla myös aimo kasa materiaalia, joka piilotettiin epäsiveellisyytensä vuoksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistojen kätköihin. Näyttelijät Eero Enqvist, Pinja Hahtola ja muusikko Petra Lampinen ovat tarttuneet aiheeseen ja syntyi oivaltava ja punat poskille kohottava esitys, jossa ääneen pääsevät niin Kalevalasta tutut hahmot kuin vallattomat sukuelimetkin. Jouhevaa tekstinkuljetusta höystää runoihin sävelletty musiikki.

Hauska, kaunis ja herättävä esitys valmistui jo 2015 juhlistamaan sopivan räväkällä tavalla silloin 175-vuotiasta Kanteletarta ja 180-vuotiasta Kalevalaa ja monipuolistamaan kuvaamme kansanrunoudesta, niin kuin suomen kansan seksuaalisuudestakin! Teos oli myös Muhasaaren Teatterim toiminnan avajaisesitys vuonna 2016. Nyt juhlistamme jo 190 -vuotiasta Kanteletarta ja 185 -vuotiasta Kalevalaa sekä pian alkavaa Muhasaaren Teatterin 5. kesää.

Tupa ryskyi- esitys on nähty useissa helsinkiläisissä teattereissa sekä kiertueella ympäri Suomea. (mm. Kajaanin runoviikko, Lappeenrannan kehruuhuone, Sastamalan vanhan kirjallisuuden päivä,Kirjamessut,Tampereen teatteri).

Pieni maistiainen esityksestä nähtiiin myös YLE TV2:n Linnan juhlien jatkoilla Itsenäisyyspäivänä 2015. Työryhmä palkittiin Turun kirjamessuilla 2015 Elsa Heporauta-palkinnolla Vuoden Kalevalaisesta teosta.